M131 - galeria 1

M131

projekt wnętrz

projekt: 2018
realizacja: 2019
lokalizacja: Kraków, Zabłocie
klient: prywatny
zdjęcia: mili.studio, krea.tina


Mieszkanie o powierzchni 92 m2, zlokalizowane w nowym budownictwie na krakowskim Zabłociu, dla czteroosobowej rodziny.

Przestrzeń, która pierwotnie była w stanie deweloperskim, wymagała dostosowania do potrzeb przyszłych mieszkańców. Po ustaleniu wytycznych projektowych we współpracy z klientem, okazało się, że głównym brakiem w mieszkaniu jest miejsce do przechowywania – szczególnie ważne dla rodziny składającej się z czterech osób. Został zaproponowany nowy układ funkcjonalny, który zachował dotychczasową ilość pomieszczeń, ale znacząco zwiększyła się strefa garderobowo-gospodarcza. Wydzielono garderobę w sypialni, zaaranżowano pomieszczenie gospodarcze-garderobiane w korytarzu, a w jednej z łazienek pojawiła się ukryta pralnia. Utworzenie tych przestrzeni udało się uzyskać dzięki ażurowym ściankom, które zapewniły naturalną wentylację, a do tego nadając wnętrzu indywidualnego charakteru i przytulności. 
W rezultacie w mieszkaniu powstała część dzienna, składająca się z salonu, kuchni i jadalni, główna sypialnia z oddzielną garderobą, dwa pokoje dziecięce, dwie łazienki oraz garderoba przy korytarzu w strefie wejściowej.

Założeniem klimatu mieszkania było stworzenie przytulnej i ciepłej przestrzeni, wzbogaconej surowymi akcentami. Udało się to osiągnąć dzięki drewnianej posadzce oraz metalowym elementom wyposażenia. Wprowadzony został również motyw ceglany w formie ciętej cegły pomalowanej na biało w części dziennej i sypialni. Ten motyw kontynuowano poprzez zastosowanie białych płytek ceramicznych w kuchni i łazience. Element ceglany to spełnienie marzeń klientów, którym bardzo zależało na jego wprowadzeniu. 

Pomieszczenia są doświetlone za sprawą dużej ilości przeszkleń, ale również dzięki jasnej kolorystyce wnętrz. Kolorystyka mieszkania jest monochromatyczna, dominującą barwą jest biel uzupełniana szarościami, elementami drewnianymi oraz surowymi, ciemnymi akcentami. W jadalni umieszczono oryginalną, starą lampę przemysłową oraz metalową witrynę z przeszklonymi drzwiczkami. Nad kuchenną wyspą zawieszono metalową półkę. Elementy drewniane oraz liczne rośliny nadają ciepła i wprowadzają pozytywną atmosferę.

Wnętrze jest przytulne i funkcjonalne. Cała przestrzeń mieszkania tworzy spójną całość. Mimo dużej ilości pomieszczeń każdy z domowników może czuć się swobodnie, każdy ma swoją prywatną strefę a jednocześnie przestrzeń dzienna umożliwia wspólne spędzanie czasu.


zakres:
• projekt koncepcyjny
• projekt wykonawczy
• nadzory autorskie


Akceptuję politykę cookies